16 d’octubre Dia Internacional de la Reparació!

posted in: Noticies | 0

Pel dia de la Reparació de 2021, Reparem pel Planeta!

Aquest mes d’agost de 2021, l’IPCC va publicar un nou informe demolidor sobre la crisi climàtica que ha fet palesa la urgència de treballar pel moviment del Dret a Reparar. En aquest context, avui Dia Internacional de la Reparació volem llençar un missatge important i que quedi clar: reparar rebaixa les emissions de carboni.

Però, què hi té a veure la reparació amb les emissions de carboni?

Un dels principals contribuïdors a les emissions de carboni és la fabricació de productes, la qual cosa inclou els dispositius electrònics. Des de l’extracció de recursos minerals, al processament de materials, fins al transport de productes, la major part de l’impacte de carboni dels nostres dispositius ocorre abans que els encenguem.

Segons dades de les Nacions Unides, “l’extracció i el processament de recursos naturals representen aproximadament el 50% del total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) produïdes globalment. Addicionalment, si es mantenen les tendències actuals de consum de productes, inclosos els dispositius electrònics, les emissions de gas d’efecte hivernacle provinents de l’extracció de recursos i del seu processament augmentaran un 43% des de 2015 fins al 2060.”

Per apropar-ho una mica més a la nostra realitat, mirem els nostres propis dispositius. Pel que fa al teu telèfon intel·ligent, s’estima que el 79% del seu impacte en CO2 ha ocorregut abans que tu l’hagis utilitzat. Aquest nombre puja fins al 84% en el cas de la teva batedora. Això posa en evidència l’impacte que té sobre la nostra petjada de carboni comprar productes nous en comptes de reparar-los o comprar-los de segona mà. Quan nosaltres, com a consumidores, reparem un dispositiu trencat, ens estalviem haver-ne de comprar un de nou, tot evitant la generació de noves emissions, residus i malbaratament de recursos.

Les dades que ens aporta el European Environmental Bureau són reveladores: estendre la vida útil del conjunt de telèfons intel·ligents, portàtils, rentadores i aspiradores de la Unió Europea en 5 anys estalviaria gairebé 10 milions de tones d’emissions de CO₂ anuals per al 2030.

Davant d’aquestes dades, és fa evident que reduir les emissions del consum de productes electrònics a escala global tindria un impacte significatiu en la reducció total d’emissions necessària per aturar l’escalfament del planeta i mitigar la crisi climàtica. Per aconseguir-ho, és imprescindible que el Dret a Reparar sigui un dret reconegut i emparat per la llei. Aquest és l’objectiu del moviment #RightToRepair i les iniciatives i membres que  l’integrem. Per poder reparar els nostres aparells, necessitem disposar d’una millor legislació que garanteixi l’accés a tothom a peces de recanvi i a manuals de reparació; actualitzacions de seguretat i software a llarg termini, i requisits que garanteixin que els productes siguin dissenyats per durar i poder ser reparats.

Aquest 16 d’octubre, apostem més que mai pel Dret a Reparar de tots i totes, i per un món més sostenible!