Noves normes de la UE per a telèfons mòbils i tauletes, “encara lluny d’un veritable dret de reparar”

posted in: Noticies | 0
 • Les noves normes estan destinades a reduir l’impacte ambiental dels telèfons i tauletes.
 • Right to Repair Europe: “hi ha algunes millores, però les noves regles no possibiliten que el dret a reparar sigui una realitat.”
Ugo VallauriPolicy Lead, The Restart Project
Ugo Vallauri (Policy Lead, The Restart Project)

 

Resumim les idees principals del comunicat de la campanya Right to Repair Europe (25/11/2022), elaborat després d’haver tingut accés i haver pogut analitzar, punt per punt, un “text inèdit” dels acords realitzats pel comitè d’experts:

 

 1. Les noves normes estan destinades a reduir l’impacte ambiental dels telèfons i tauletes.

 2. Inclouran requisits de durabilitat i tenen com a objectiu millorar la reparabilitat i la fiabilitat d’aquests dispositius.

 3. Aquesta serà la primera vegada que aquestes normes s’apliquen a aquesta categoria de productes, marcant el to de la futura regulació d’altres productes TIC com els ordinadors i les impressores.

 4. A més, al desembre, el grup d’experts dels estats membres decidirà sobre la introducció d’una etiqueta als telèfons intel·ligents i tauletes. S’espera que aquesta etiqueta inclogui una puntuació de reparació i informació comparativa sobre la fiabilitat d’aquests dispositius.

 

La Campanya europea Right to Repair, reflexiona i alerta sobre les següents debilitats, no ateses pels membres:

 1. La informació sobre el preu de les peces de recanvi encara és defectuosa.

 2. Els fabricants poden bloquejar la reparació mitjançant programari i l’aparellament de peces.

 3. L’accés a les peces de recanvi i la informació de reparació encara és limitat i encara es retrassa més.

 

Right to Repair ressenya com a únic benefici, l’ampliació del període durant el qual els i les reparadors/es professionals i les usuàries finals, tindran accés a aquests recanvis: 7 anys en comptes dels 5 previstos inicialment. Ara bé, apunta alguns perills:

 • Com que les actualitzacions de seguretat només estaran disponibles durant 5 anys, la capacitat de les consumidores de la UE de fer que els seus dispositius durin 7 anys es veurà seriosament compromesa.

 • A més, durant aquests 2 anys addicionals (durant els quals la probabilitat de que les peces de recanvi fallin, serà la més alta), el termini màxim de lliurament de les peces de recanvi passarà de 5 a 10 dies.

 • “Tenint en compte la dependència que tenim dels nostres telèfons cada dia, un retard de 10 dies per accedir a una peça de recanvi probablement significarà que les usuàries recorrin a substituir els seus telèfons en lloc d’esperar, augmentant així els residus electrònics“.

Pots llegir el comunicat complet

> AQUÍ <<