El col·lectiu periodístic danès DanWatch desvetlla en un reportatge elaborat sobre el terreny i coordinat per SETEM Catalunya que el personal migrant d’una fàbrica de Malàisia, proveïdora dels principals productors de xips d’Europa i els EUA, pateix situacions de treball forçós, amenaces violentes, retenció de passaports i importants deduccions salarials. La investigació s’ha realitzat en el marc de la campanya europea Make ICT Fair, en la qual hi participen onze organitzacions no governamentals d’Europa, entre les quals hi ha SETEM Catalunya, organitzadora del Mobile Social Congress.

[VÍDEO] La investigació en 8 minuts

ELS PRODUCTES ELECTRÒNICS EUROPEUS FABRICATS A MALÀISIA OCULTEN TREBALL FORÇÓS

Personal migrant d’una fàbrica de Malàisia que és proveïdora dels principals productors de xips d’Europa i els EUA ha denunciat situacions de treball forçós, amenaces violentes, retenció de passaports i importants deduccions salarials. La fàbrica nega totes aquestes acusacions.

Llegeix l’article publicat a La Directa

“TINC POR DE SORTIR AL CARRER”

Personal migrant de la indústria electrònica de Malàisia es veu abocat a la il·legalitat. Després de tancar una part de la fàbrica i acomiadar el personal, un proveïdor de Panasonic i Toshiba va exigir a les persones migrants pagaments desorbitats a canvi de recuperar els passaports retinguts. La direcció de l’empresa malaia nega totes les acusacions.

COM LA INDÚSTRIA ELECTRÒNICA GLOBAL HA ACABAT BASANT-SE EN EL TREBALL FORÇÓS I LA SERVITUD PER DEUTES

Els testimonis sobre les condicions d’esclavatge que es viuen a les fàbriques malaies fa temps que són coneguts. Tot i que el nou govern del país està començant a fer petites passes per lluitar contra l’explotació del personal estranger, la classe política i la societat civil reclamen als compradors internacionals que actuïn.

LA CADENA DE SUBMINISTRAMENT DE MÀ D’OBRA: COM EL PERSONAL 
ESTRANGER S’ACABA ENDEUTANT A MALÀISIA.

Treballadors i treballadores joves d’arreu d’Àsia poden arribar a pagar més de 4.000 euros per trobar feina a Malàisia. Segons els grups d’experts, hi ha xarxes d’agències i intermediaris que s’enriqueixen gràcies “al cobrament de quantitats desorbitades de sotamà”.

ON VAN A PARAR ELS PRODUCTES ELECTRÒNICS DE MALÀISIA?

Malàisia és un dels principals exportadors dels xips informàtics que hi ha a l’interior de pràcticament qualsevol aparell electrònic del mercat. Amb tot, saber on van a parar exactament els xips d’origen malai no és una tasca fàcil.

QUINES RESPONSABILITATS TENEN LES MARQUES INTERNACIONALS D’ELECTRÒNICA?

Les marques d’electrònica europees i internacionals que es limiten a subcontractar la producció de components a empreses de Malàisia són responsables de les condicions laborals al llarg de tota la cadena de subministrament.