Treballadores de Foxconn a la Xina fugen de la fàbrica massivament

posted in: Noticies | 0

 

Aquest passat mes d’octubre va haver-hi un brot de COVID-19 a la fàbrica de Foxconn, a Zhengzhou a la Xina, el complexe més gran que produeix Iphones per Apple, el qual alberga diferents plantes de producció. En aquell moment, un portaveu del proveïdor d’Apple va dir que l’impacte era controlable i que les condicions a la fàbrica eren estables. Tanmateix, l’empresa va prioritzar mantenir la producció, en comptes de protegir les treballadores del brot. Això va desencadenar un contagi més gran, al qual l’empresa va respondre amb mesures de confinament molt estrictes.

El dilluns 7 de novembre, The Wall Street Journal va publicar un informe basat en entrevistes de més de dues dotzenes de treballadores de Foxconn i els seus familiars, i els anuncis de la companyia al seu compte de WeChat.

Empleades han al·legat que van començar a fer quarantena el 7 d’octubre, i que no van poder sortir de la seva unitat de producció durant 27 hores, fins que les van traslladar a un nou bloc de dormitoris del complex, on van guardar quarantena durant uns dies. Les treballadores es van queixar de la manca de aprovisionament de menjar i medicaments per les persones contagiades. La situació va arribar a tal extrem que, el 28 d’octubre, moltes van decidir abandonar la fàbrica, pel seu propi peu o utilitzant autobusos del govern per portar-los a casa. Foxconn va oferir cinc incentius per a les persones que van canviar d’opinió i van tornar a treballar.

El fabricant de l’iPhone no ha revelat el nombre de casos de COVID que hi ha hagut. Segons els informes, la companyia va minimitzar els perills de contraure el virus, compartint declaracions d’experts mèdics a la plantilla de treballadores.

Algunes persones no creien que les persones que es reincorporaven a la feina després de la quarantena haguéssin donat negatiu encara. En canvi, un rumor afirmava que es tractava d’un pla per barrejar pacients amb COVID amb persones sanes per promoure la immunitat de grup.

Amb aquest episodi es posa en relleu la tensió entre la necessitat de continuar l’activitat comercial i el desig de la Xina de mantenir la política de 0 COVID-19. En gran part del món, sembla que la pandèmia de la COVID-19 ja està abaixant, però a la Xina la situació encara no ha tornat a la normalitat.

Apple must investigate Zhengzhou's Foxconn factory
CHANGE.ORG -> Apple must investigate Zhengzhou’s Foxconn factory

S’ha organitzat una petició de signatures per demanar que Apple assumeixi la seva responsabilitat social per investigar a fons l’incident a la fàbrica de Foxconn de Zhengzhou. Demanem que es respongui aquestes preguntes sota una investigació independent autoritzada per Apple:

 1. A mitjan d’octubre es van produir brots a la fàbrica, creant condicions dures que van afectar, fins i tot, els que no estaven infectats. Per què Foxconn va esperar fins al 30 d’octubre per reconèixer això? Què amagava Foxconn, i per què?

 2. Quantes treballadores de Foxconn van contraure COVID-19 a l’octubre?

 3. Quantes treballadores de Foxconn van morir a l’octubre? Quines són les causes de la mort?

 4. Qui va autoritzar l’ordre de prohibir a les treballadores sortir de la fàbrica a l’octubre? Quin va ser el motiu?

 5. Per què no es van donar subministraments mèdics a les treballadores infectades?

 6. Per què hi va haver casos en la distribució de productes de primera necessitat a la zona de la fàbrica?

 7. Quins eren els estàndards de Foxconn per a les condicions d’habitatge de les treballadores durant l’aïllament? Quantes persones van quedar aïllades a l’octubre?

 8. Per què no hi havia prou zones d’aïllament equipades amb subministraments bàsics adequats per a les treballadores?

 9. Quantes treballadores temporals contracta actualment la fàbrica Foxconn de Zhengzhou? Per què no tenen un altre tipus de contracte?

 10. Hi ha indicis de treball forçat durant el període de producció en circuit tancat?

 11. Hi ha treballadores els moviments de les quals han estat restringits per la força durant el període de producció en circuit tancat? Quines eren les persones que implementaven aquestes polítiques?

Firma aquí la petició per demanar que Apple assumeixi la seva responsabilitat social per investigar a fons l’incident a la fàbrica de Foxconn de Zhengzhou


Fonts:

Vídeos: