Un incendi a una fàbrica de bateries de liti mata a 23 treballadores a Corea del Sud

posted in: Noticies | 0

 

  • Més de la meitat de les 103 treballadores a la fàbrica, incloses algunes de les difuntes, eren treballadores amb contractes temporals

El passat 24 de juny, una gran explosió va incendiar una fàbrica de bateries de liti a Corea del Sud, matant 23 treballadores. L’incendi va començar a les 10:31h del matí, hora local, després que una sèrie bateries explotessin dins d’un magatzem amb unes 35.000 unitats. El foc es va estendre a través de la fàbrica dirigida pel fabricant de bateries Aricell a Hwaseong, un important clúster industrial a uns 90 minuts al sud-oest de la capital Seül. Creada el 2020, Aricell fabrica bateries primàries de liti per a sensors i dispositius de radiocomunicació. Park, el CEO d’Aricell, va dir que l’empresa havia complert plenament amb la seguretat, tràmits i formació, però més de la meitat de les 103 treballadores a la fàbrica, incloses algunes de les persones mortes en l’accident, eren treballadores amb contractes temporals, contractades a través d’una empresa de contractació de personal.

Els funcionaris van informar que les víctimes probablement van sucumbir a un gas extremadament tòxic. Entre les 23 persones treballadores mortes, 17 eren xineses, 5 sud-coreans i un ciutadà de Laos, dels quals 17 eren dones i 6 eren homes.

En les últimes dècades, moltes persones de la Xina han emigrat a Corea del Sud per buscar feina, igual que altres persones migrants de països del sud-est asiàtic: Aquestes persones sovint acaben en fàbriques o fent treballs físicament exigents i mal pagats que els sud-coreans no volen assumir. A la indústria electrònica, els col·lectius més vulnerables quant a vulneracions de drets laborals són les persones migrades, les dones i les persones joves, i les persones amb contractes no fixos.

Els productes químics utilitzats en la fabricació de bateries són altament inflamables i, per tant, és essencial que s’apliquin mesures de seguretat estrictes. És evident que es va descuidar la seguretat de les treballadores d’Aricell. Aquest incident posa de manifest greus fallides en els protocols de seguretat, amb conseqüències fatals.

Un accident previsible i prevenible


La Confederació Coreana de Sindicats (KCTU) ha condemnat l’incident com la pitjor explosió química i l’accident industrial més gran que afecta treballadores migrants de la història de Corea del Sud. Van destacar que aquest desastre era previsible i prevenible, donada la història d’explosions de bateries de liti i les mesures de seguretat inadequades a la fàbrica. Malgrat els nombrosos controls de seguretat, no es van implementar contramesures efectives.

KCTU ha sol·licitat un suport immediat i exhaustiu a les víctimes i a les seves famílies, una comunicació transparent sobre la causa de l’accident, la participació de les famílies de les víctimes en la recerca de l’accident i l’aplicació estricta de la Llei de càstig de desastres greus per a garantir sancions severes als responsables.

El Sindicat Nacional de Treballadors del Metall (National Metal Workers’ Union) es va fer ressò dels fets, destacant la reiterada incapacitat de prioritzar per part de les fàbriques la seguretat de les treballadores per sobre del benefici. Van assenyalar que l’incendi i les explosions posteriors a Aricell subratllen les qüestions sistèmiques dins de la indústria, especialment l’explotació i la protecció inadequada de les treballadores migrades. La Unió exigeix una revisió completa dels sistemes de seguretat industrial i una recerca exhaustiva per a evitar que es repeteixin tals accidents.

Justícia i reparació

Des de SETEM Catalunya, volem expressar el nostre condol a les famílies de les víctimes i el nostre suport a les persones afectades. També ens solidaritzem amb les organitzacions i grups de treball que estan demanant ajuda immediata per les famílies de les persones difuntes i les treballadores ferides. Exigim una justícia ràpida per a qui ha perdut la vida al seu lloc de treball. El govern de Corea del Sud ha de responsabilitzar a Aricell d’aquesta greu negligència i garantir que aquestes violacions dels drets de salut i seguretat al lloc de treball se sancionin adequadament d’acord les lleis nacionals. Aquesta tragèdia subratlla la necessitat urgent d’unes normes de seguretat sòlides i la seva aplicació estricta per a protegir a totes les treballadores, independentment de la seva nacionalitat, gènere o situació laboral. La seguretat i la salut de les treballadores han de ser la màxima prioritat, i els canvis sistèmics són essencials per a evitar futures tragèdies.

Ens sumem a la declaració de la Xarxa Asiàtica per als Drets de les Víctimes del Treball i del Medi Ambient (ANROEV), amb la qual denunciem la greu negligència i les violacions dels drets de salut i seguretat al lloc de treball que van provocar la tràgica mort de les 23 persones treballadores en l’incendi; i amb la qual s’exigeix:

– Que el govern assumeixi les seves responsabilitats sobre la seguretat de les treballadores.

– Que es proporcioni la compensació i el suport deguts a les famílies de les treballadores mortes i les ferides en l’incendi.
– Que es dugui a terme una investigació judicial integral de l’incendi fabril i facilitar informació ràpida al públic, especialment a les famílies de les víctimes.
– Que hi hagi justícia per les treballadores d’Aricell.
– Que es forci la Llei de càstig per desastres greus, assegurant-se que Aricell i tots els seus oficials implicats en aquesta greu negligència de les normes de salut i seguretat al lloc de treball siguin considerats responsables i se’ls apliquin les sancions adequades en virtut de la llei.

Fonts:

– Notícia a South China Morning Post del 24 de juny.

– Notícia a Reuters del 25 de juny.