Com cuidar el teu mòbil aquest estiu

Foto CC: @Vanessa Garcia

El 80% de la petjada de carboni dels nostres dispositius electrònics es produeix en la fase de producció, durant l’extracció de matèries primeres, el transport, la fabricació de les diferents peces, el muntatge, i la distribució als punts de venda.

A més, per la fabricació de cada dispositiu són necessàries matèries primeres, moltes de les qual s’extreuen per mitjà de la mineria. La mineria té forts impactes ambientals, com la pèrdua de biodiversitat, la contaminació de sòls, la desforestació; i també socials, com el desplaçament de les comunitats que viuen als territoris on es torben aquests recursos, el finançament il·legal d’armes per part de grups armats en territoris en conflicte, precàries condicions de treball a les mines, inseguretat i exposició a tòxics, i treball infantil en molts casos. A la fase de fabricació, també trobem fortes vulneracions de drets humans i laborals, sobretot en dones, qui formen la majoria de treballadores a les cintes de muntatge a moltes fàbriques. Entre aquestes vulneracions, trobem excessives hores de treball, salaris precaris, repressió de la sindicalització, exposició a tòxics, entre d’altres.

Quan els nostres dispositius s’espatllen, o els reemplacem per uns de nous, els impactes continuen: alta contaminació provocada pels abocadors de residus electrònics, malbaratament de recursos, exportació de residus a països sense una infraestructura adequada de reciclatge…

Per tots aquests motius, una de les maneres més eficaces per part de les consumidores per reduir aquesta petjada de carboni, i els impactes associats a la producció i el consum de dispositius electrònics, és intentant allargar la vida útil del dispositiu al màxim.

D’altra banda, durant el temps que fem servir aquests dispositius, podem tornar-nos molt vulnerables quant a la privadesa de les nostres dades si no anem amb compte sobre quins accesos donem a la nostra informació a internet.

L’estiu és una època de l’any en la qual podem passar més temps fora de casa fent activitats a l’aire lliure. Les temperatures són més altes, i sovint passem temps refrescant-nos a prop de l’aigua. També tenim més temps lliure per connectar-nos a la internet durant els dies de vacances, i és possible que passem uns dies de visita a un altra ciutat o país. L’estiu, per tant, és una època en la qual tant les nostres dades, com els nostres telèfons i tamblets, estan més exposats a diferents tipus de riscos. Des de la campanya Electrònica Justa compartim alguns consells pràctics per protegir els nostres dispositius i les nostres dades!

– Vigila amb la calor! La majoria de dispositius estan dissenyats per funcionar entre 0 ºC i 35 ºC, així que deixa el teu dispositiu sempre a l’obra, i no el deixis a dins del cotxe en dies de molta calor, ja que pot danyar-lo! Evita utilitzar-lo en moments de molta calor, apagant-lo, o deixar-lo sobre una superfície escalfada pel sol. Si s’ha escalfat, deixa’l refredar a l’ombra sense carcassa, i no hi posis aire fred ni el fiquis a la nevera… el fred també pot danyar-lo!

– Ves amb compte amb la sorra… de la mateixa manera que la pols és una gran enemiga dels nostres dispositius, també ho és la sorra! Intenta fer-lo servir amb les mans netes, i protegeix-lo de les ràfegues de vent.

Vigila amb l’aigua: mantingues el teu dispositiu lluny de l’aigua o fes servir una funda protectora.

Apaga’l: és recomanable apagar el teu dispositiu almenys 1 cop per setmana, encara que siguin uns segons, i no tenir-lo sempre encès. Així a més també podràs desconnectar més d’internet i les aplicacions, i connectar amb tu mateixa, les persones del teu voltant i la natura!

Cuida la bateria: és recomanable acostumar-se a no deixar que el mòbil arribi a nivells de bateria massa baixos, ni tampoc sobrecarregar la bateria. L’aconsellable amb el tipus de bateries actual és carregar-los entre un 30% i un 80%. Si apagues les funcionalitats que no facis servir a cada moment (Bluetooth, wifi, GPS, etc.) evitaràs el sobreescalfament, estalviaràs dades, i també bateria! També pots ajustar la brillantor de la pantalla si vols estalviar bateria, els teus ulls ho agrairan!

Ara tens temps per fer espai! És millor que no emplenis massa la memòria del teu dispositiu, ja que pot empitjorar-ne el funcionament… Esborra les aplicacions que no fas servir, i si pots, deixa un 25% de memòria lliure!

– Precaució amb l’ús de xarxes wifi obertes: Les xarxes obertes poden ser una manera d’estalviar dades, però també poden ser insegures, ja que són de molt fàcil accés per tercers. Intenta evitar-les!

Ulls ben oberts a tota hora: a l’estiu, sobretot a les ciutats, s’incrementen els robatoris a turistes (i no turistes!). No portis el teu dispositiu en butxaques accessibles o a les mans, ni el posisi a sobre de la taula del bar…

– Fes una còpia de seguretat de tot l’important per salvar la informació en cas de perdre el teu dispositiu o que te’l robin!

– Familiaritza’t amb les aplicacions de cerca que protegeixen el teu dispositiu: moltes marques incorporen aplicacions que es poden activar per rastrejar el teu telèfon en cas de robatori o pèrdua, fer un esborrat de dades, o bloquejar l’opció d’apagar… Sinó, també les pots descarregar. Si perds o et roben el dispositiu, hauràs d’actuar ben ràpidament, així que val més que sàpigues com fer-les servir!

Assegura el teu dispositiu, però no de qualsevol manera! Si ja disposes d’una assegurança de la llar, consulta si cobreix el robatori. Des de SETEM et recomanem que contractis totes les teves assegurances amb asseguradores que treballin amb criteris ètics i de sostenibilitat. Busca la teva!

– Utilitza un mòbil vell: Si vols desconectar i protegir-te de robatoris, sempre pots rescatar un mòbil vell més senzill que encara funcioni. Si no penses fer-ne ús, porta’l al punt de recollida de SETEM en horari d’atenció al públic! Nosaltres els fem servir per a tallers de reparació a escoles, els donem a diferents iniciatives, o ens assegurem que arribin a les empreses d’inserció laboral que es dediquen a la gestió de residus electrònics i que fan el màxim per aconseguir reparar-los, donant feina a persones en risc d’exclusió social, com ara Solidança o Andròmines.

– Comparteix aquests consells amb amigues, amics i família!