Els països que conformen el G20 importen 468.000 milions de dòlars de productes vinculats a l'esclavitud moderna anualment, amb el sector de l'electrònica com a protagonista.
L’esclavitud moderna pot tenir moltes formes i en l’actualitat la coneixem a través de diferents noms: mà d’obra forçada, explotació sexual, tràfic de persones, pràctiques laborals similars a l’esclavitud, venda i explotació infantil, etc. Tanmateix, en totes les seves diverses formes es tracta de “l’eliminació sistemàtica de la llibertat d’una persona”, quan no pot rebutjar situacions d’explotació per amenaces, violència directa, coacció o engany. D’aquesta manera ho defineix l’informe Global Slavery Index 2023, realitzat per Walk Free, el qual estima que 50 milions de persones han viscut en l’esclavitud moderna a tot el món durant l’any 2021 -10 milions de persones més en comparació a les xifres publicades el 2018-. L’estudi s’ha dut a terme amb dades procedents de l’Organització Internacional del Treball (OIT), Walk Free i l’Organització Internacional per a la Migració (OIM), que indiquen que d’aquests 50 milions de persones, 1 de cada 4 es tracta d’infants, mentre que el 54% són dones.
Una pràctica profundament relacionada amb el consum dels països del Nord Global
Les causes d’aquesta pràctica són diverses, segons apunta l’informe, però el consum dels països del Nord Global hi està profundament relacionat. Les dades indiquen que tot i que la major prevalença de treballs forçats es troba en països de renda més baixa, aquests estan vinculats amb la demanda de països de renda més alta. En aquest sentit, l’informe ressalta el paper exercit per les nacions del G20, ja que gairebé dos terços de tots els casos de treballs forçats estan relacionats amb cadenes de subministrament mundials, és a dir, en l’extracció de matèries primeres i en les fases de producció.
L’electrònica, el sector que comercialitza amb més productes relacionats amb l’esclavitud
Els països que conformen el G20 importen 468.000 milions de dòlars de productes vinculats a l’esclavitud moderna anualment, amb el sector de l’electrònica com a protagonista. Aquesta indústria continua comptant amb el volum de productes més alt (243.600 bilions de dòlars), seguit de les peces de vestir (147.900 bilions), l’oli de palma (19.700 bilions), els panells solars (14,8 bilions), i altres productes tèxtils (12,7 bilions).
L’estudi també destaca que els productes electrònics importats pels països del G20 de la Xina i Malàisia continuen sent els de risc més alt, registrant també a Malàisia casos de treballs forçats en treballadors i treballadores migrants, procedents de Bangladesh, Nepal, Myanmar i Indonèsia.
Propostes i alternatives
L’informe demana als governs de tot el món que prenguin immediatament les següents cinc accions clau:
– Posar en pràctica mesures més ambicioses per a combatre el treball forçat en les cadenes de subministrament públiques i privades mitjançant la introducció de lleis per a impedir que els governs i les empreses adquireixin béns o serveis vinculats a l’esclavitud moderna.
– Aprovació de mesures contra l’esclavitud en les respostes humanitàries i de crisis, i garantir que els drets humans s’integrin en els esforços per construir una economia ecològica.
– Prioritzar els drets humans quan s’involucrin amb règims repressius, mitjançant la deguda diligència per assegurar que qualsevol comerç, negoci o inversió no contribueixi ni es beneficiï del treball forçat imposat per qualsevol Estat o regió.
– Centrar-se en la prevenció i la protecció de les poblacions vulnerables proporcionant educació primària i secundària a tots els nens i nenes.
– Garantir una protecció civil i penal eficaç en la legislació per a abordar el matrimoni forçós i infantil.
Consulta l’informe complet a través del següent enllaç.