TREBALL FORÇÓS ALS PRODUCTES ELECTRÒNICS FABRICATS A MALÀISIA

El col·lectiu periodístic danès Danwatch destapa en una investigació elaborada sobre el terreny i coordinada per SETEM Catalunya que el personal migrant d’una fàbrica de Malàisia, proveïdora dels principals productors de xips d’Europa i els EUA, pateix situacions de treball forçós, amenaces violentes, retenció de passaports i importants deduccions salarials.

 

Els testimonis sobre les condicions d’esclavatge que es viuen a les fàbriques malaies fa temps que són coneguts. Tot i que el nou govern del país està començant a fer petites passes per lluitar contra l’explotació del personal estranger, la classe política i la societat civil reclamen als compradors internacionals que actuïn.

Des de la dècada de 1990, el sector de les manufactures de Malàisia té una enorme dependència de la mà d’obra barata estrangera. L’any passat, al país hi havia registrades 2,2 milions de persones migrants i, segons les dades de l’Organització Internacional per a les Migracions, n’hi havia entre 2 i 4 milions més que treballaven sense papers. Es tracta de persones procedents sobretot de Bangla Desh, Nepal, Birmània i Indonèsia.

Elaborat per DanWatch, sota la coordinació de SETEM Catalunya. Amb la col·laboració de Make ICT Fair.

ELS PRODUCTES ELECTRÒNICS EUROPEUS FABRICATS A MALÀISIA OCULTEN TREBALL FORÇÓS

Personal migrant d’una fàbrica de Malàisia que és proveïdora dels principals productors de xips d’Europa i els EUA ha denunciat situacions de treball forçós, amenaces violentes, retenció de passaports i importants deduccions salarials. La fàbrica nega totes aquestes acusacions.

“TINC POR DE SORTIR AL CARRER”

Personal migrant de la indústria electrònica de Malàisia es veu abocat a la il·legalitat. Després de tancar una part de la fàbrica i acomiadar el personal, un proveïdor de Panasonic i Toshiba va exigir a les persones migrants pagaments desorbitats a canvi de recuperar els passaports retinguts. La direcció de l’empresa malaia nega totes les acusacions.

COM LA INDÚSTRIA ELECTRÒNICA GLOBAL HA ACABAT BASANT-SE EN EL TREBALL FORÇÓS I LA SERVITUD PER DEUTES

Els testimonis sobre les condicions d’esclavatge que es viuen a les fàbriques malaies fa temps que són coneguts. Tot i que el nou govern del país està començant a fer petites passes per lluitar contra l’explotació del personal estranger, la classe política i la societat civil reclamen als compradors internacionals que actuïn.

LA CADENA DE SUBMINISTRAMENT DE MÀ D’OBRA: COM EL PERSONAL ESTRANGER S’ACABA ENDEUTANT A MALÀISIA

Treballadors i treballadores joves d’arreu d’Àsia poden arribar a pagar més de 4.000 euros per trobar feina a Malàisia. Segons els grups d’experts, hi ha xarxes d’agències i intermediaris que s’enriqueixen gràcies “al cobrament de quantitats desorbitades de sotamà”.

ON VAN A PARAR ELS PRODUCTES ELECTRÒNICS DE MALÀISIA?

Malàisia és un dels principals exportadors dels xips informàtics que hi ha a l’interior de pràcticament qualsevol aparell electrònic del mercat. Amb tot, saber on van a parar exactament els xips d’origen malai no és una tasca fàcil.

QUINES RESPONSABILITATS TENEN LES MARQUES INTERNACIONALS D’ELECTRÒNICA?

Les marques d’electrònica europees i internacionals que es limiten a subcontractar la producció de components a empreses de Malàisia són responsables de les condicions laborals al llarg de tota la cadena de subministrament.

AMB EL SUPORT