Aquesta setmana, el Parlament Europeu ha votat a favor que les bateries siguin més sostenibles, incloent-hi que siguin extraïbles i reemplaçables. Els eurodiputats van votar al ple el seu informe sobre el reglament de bateries proposat per la Comissió Europea el 2020. Van adoptar una posició ambiciosa sobre la qüestió de l’extrable i reemplaçable de les bateries, un aspecte clau per ampliar la vida útil dels productes electrònics venuts a Europa. Això no vol dir, però, que les bateries siguin reemplaçables per l’usuari en un futur proper, ja que això només representa la posició del Parlament i encara cal lluitar per un reglament final i ambiciós amb el Consell.Una altra eina a la caixa d’eines del dret a la reparació
Encara que el reglament abastarà molts aspectes del cicle de vida de les bateries, com la diligència deguda, la petjada de carboni de la fabricació, la recollida, el reciclatge i l’ús de contingut reciclat, així com un etiquetatge clar, també s’espera que abordi capacitat d’extracció i reemplaçament.
Atès que les bateries de liti es troben en tota mena de productes, des de telèfons intel·ligents fins a scooters, cotxes elèctrics i emmagatzematge d’energia per a xarxes intel·ligents, és absolutament essencial garantir que puguin ser retirades i substituïdes quan fallin, per assegurar que els productes puguin durar més temps i evitar residus innecessaris.
A més, l’informe demana que les usuàries puguin substituir les bateries a tots els aparells electrònics de consum i mitjans de transport lleugers. Si això es converteix en llei, els fabricants que venen aquests productes a la UE ja no els podran alimentar amb bateries integrades. En el cas de les bicicletes i els scooters elèctrics, els eurodiputats demanen que es permeti la substitució de les bateries per part de tallers independents, així com que s’impedeixi l’ús de programari per bloquejar la substitució de les bateries o altres components clau.
L’informe del Parlament també demana que les bateries dels aparells electrònics de consum i els mitjans de transport lleugers estiguin disponibles com a peces de recanvi durant un mínim de 10 anys després de la comercialització del darrer model.
Encara queda molt camí per recórrer
Amb aquesta votació, el Parlament Europeu adopta una posició ambiciosa sobre la possibilitat de retirar i substituir les bateries, en línia amb les seves votacions recents en què demanava el dret a la reparació.
El pas següent són les negociacions entre el Consell i el Parlament sobre les seves respectives posicions i esmenes a la proposta de la Comissió. Tot i això, la posició actual del Consell sobre la possibilitat de retirar les bateries és extremadament feble i un compromís corre el risc de diluir l’ambició inicial de fer que les bateries siguin extraïbles i reemplaçables per a tots els productes electrònics venuts a la UE i que estiguin disponibles com a peces de recanvi. De fet, el text actual del Consell planeja una vaga llacuna per als productes utilitzats en “condicions humides”, només considera el paquet de bateries com una unitat i no els components que el creguin, no garanteix que les bateries hagin d’estar disponibles com a peces de recanvi ni aborda l’ús de programes informàtics per impedir-ne la substitució i reparació.
La decisió final sobre la posició del Consell s’hauria de prendre durant el Consell de Medi Ambient del 17 de març.
Mentrestant, si les negociacions van bé, el reglament podria adoptar-se el 2022. No obstant això, la data d’entrada en vigor està encara molt lluny i el termini perquè les mesures concretes es converteixin en llei als Estats membres segueix sense estar clar. L’informe del Parlament demana que les mesures sobre la retirada de les bateries s’apliquin a partir de l’1 de gener del 2024. Però el darrer document del Consell suggereix un retard d’entre 12 i 24 mesos per a aquestes mesures a partir de la data d’entrada en vigor per tal de donar prou temps a la indústria per adaptar-se. Això podria fer que l’aplicació dels requisits de reparabilitat es produeixi molt més endavant, possiblement el 2026 o fins i tot després.