Comunicat de la societat civil arran de la publicació de l’informe del Panel del Secretari General de la ONU sobre minerals crítics per a la transició energètica

posted in: Noticies | 0

El passat mes d’abril, el Secretari General de les Nacions Unides va convocar un Panell sobre Minerals Crítics per a la Transició Energètica de cara a presentar principis i accions recomanades per situar l’equitat i la justícia al centre de les cadenes de subministrament.

El Panell, que va comptar amb tres seients de la Societat Civil ocupats per l’Institut de Governança de Recursos Naturals (NRGI), la Xarxa d’Acció Climàtica (CAN) i el Fòrum Permanent de les Nacions Unides sobre Pobles Indígenes (UNPFII), acaba de publicar el seu informe.

Gràcies a les recomanacions de les organitzacions de la societat civil, l’informe conté principis i recomanacions sòlides que poden servir com a plataforma de llançament per a l’acció en diverses àrees importants, tot i que encara hi ha diversos aspectes a millorar. Per exemple, no es menciona la necessitat de reduir la demanda als països del Nord, sinó que es parla d’equilibrar la demanda amb un aprovisionament sostenible, ni tampoc es menciona fer aquesta reducció a través d’un canvi de model de mobilitat basat en el transport públic, la mobilitat activa i la mobilitat compartida tal com s’indicava a les recomanacions. Tampoc es menciona la cancel·lació del deute als països d’ingressos baixos i mitjos, o la retirada dels estats d’acords de resolució de disputes entre estats i inversors (ISDS).

Tanmateix, la societat civil fa una crida a l’acció col·lectiva mundial per posar en pràctica aquestes ambicions:

1. Arrelar els drets humans i els drets dels pobles indígenes a les cadenes de subministrament dels minerals per a la transició energètica.
2. Protegir la integritat del planeta.
3. Alliberar el potencial dels països rics en minerals.

Les organitzacions socials i la societat civil que ha participat de les recomanacions, ha donat també la benvinguda al Grup Assessor d’Experts d’Alt Nivell que s’encarregarà d’accelerar una major distribució de beneficis, valor afegit i diversificació econòmica, així com el comerç equitatiu, la inversió, la política fiscal, les finances i els impostos. Demanem a les Nacions Unides, com a amfitriona, que garanteixi que aquest Grup sigui divers i inclusiu. Instem el Grup a investigar els tractats de comerç i inversió injustos, fomentar la cooperació i la integració regionals i desaconsellar els acords bilaterals de comerç i inversió fragmentats que afiancen dinàmiques de poder desiguals.

Consulta el comunicat complet.