La campanya Electrònica Justa té per objectiu denunciar els impactes socials i ambientals de la indústria electrònica global:

 

En el disseny d’aparells electrònics es prenen decisions clau que afecten la durabilitat i la reparabilitat dels productes, així com la sostenibilitat i l’eficiència en l’us de materials, i el consum energètic del producte. Actualment hi ha diverses pràctiques per part dels fabricants que no afavoreixen que la vida útil dels productes sigui llarga, o siguin fàcils de reparar. Per exemple, alguns productes no es poden obrir, per canviar-ne les peces per unes de noves.

 

 

La mineria és un dels sectors més contaminants i causa greus danys ambientals i socials. L’extracció de recursos afecta negativament les comunitats locals i la biodiversitat, convertint regions com la República Democràtica del Congo, Xile, Argentina, Bolívia i Brasil en punts de conflicte per l’interès econòmic en materials com el coltan, el liti i el coure, essencials per a la producció de bateries i semiconductors. Aquesta situació subratlla les desigualtats globals i la responsabilitat dels països del nord global en el consum d’aquests recursos, que sovint ignoren les implicacions socials i ambientals.

 

La deslocalització de la producció cap a països del sud global -especialment a l’Àsia- per abaratir els costos de mà d’obra ha anat de la mà de la precarització i l’explotació de les treballadores a les fàbriques, les quals són entre un 70-80% dones.

El sector de l’electrònica és un dels sectors amb més treball forçòs, i en el qual es produeixen violacions dels drets laborals sistemàticament. En la fase de fabricació es produeixen també impactes (gasos d’efecte hivernacle i contaminació).

 

El creixement de grans empreses logístiques, com Amazon, ha transformat la distribució maximitzant l’eficiència i els beneficis, sovint a costa dels drets laborals i amb condicions de treball precàries. A més, la indústria contribueix de manera significativa a la crisi ambiental amb una elevada petjada de carboni, afectant especialment les comunitats vulnerables.

 

La integració de les tecnologies digitals a la vida quotidiana té implicacions globals en els drets digitals, erosionant la privacitat i el control de les dades personals, especialment en comunitats amb menys proteccions legals. A més, l’ús d’aquestes tecnologies pot afectar la salut mental i el desenvolupament d’infants i joves, evidenciant la necessitat d’un enfocament col·lectiu que protegeixi els drets humans i redueixi les desigualtats digitals a nivell mundial.

 

Com a resultat de l’ús creixent d’aparells elèctrics i electrònics, i donat que la vida útil dels productes és curta i la seva reparació és difícil, els residus elèctrics i electrònics s’han convertit en el flux de residus que més creix al món. A l’Estat espanyol, per exemple, es generen uns 19 kg de residus electrònics per persona cada any. Aquest fet té greus implicacions ambientals, no només en els països que generen aquests residus, sinó també en els països del sud global als quals se n’exporta una part.