L’augment d’empreses logístiques gegants, com Amazon, ha redefinit les pràctiques de distribució amb l'objectiu de maximitzar l'eficiència i els beneficis, a costa dels drets laborals i el benestar de les treballadores.


En un entorn on la pressió per assolir altes quotes de rendiment és constant, moltes treballadores són contractades de manera temporal i com a autònomes, la qual cosa incrementa la seva precarietat i inestabilitat econòmica. Aquesta situació els priva d'accés a beneficis essencials, com l'assistència sanitària, les vacances o els plans de jubilació, perpetuant un cicle de vulnerabilitat que afecta les seves vides i les de les seves famílies. Aquesta és una pràctica comuna entre el que s’anomena les economies de plataforma.

Pixabay dendoktoor

 

A més de les implicacions socials, contribueix significativament a la degradació ambiental.

A mesura que les empreses logístiques busquen optimitzar la seva cadena de subministrament, sovint augmenten el nombre de viatges i la distància dels transports, generant així més emissions de gasos d’efecte hivernacle i contribuint a l’escalfament global.

→ Els vaixells de contenidors, per exemple, són responsables d’una part significativa de la contaminació marítima, ja que funcionen amb combustibles fòssils i generen grans quantitats d’emissions de CO₂. A més, els camions també contribueixen a aquesta problemàtica, alliberant partícules tòxiques a l’atmosfera i intensificant la demanda de combustibles fòssils limitats.

ALTRES VULNERACIONS DEL SECTOR