Vaga indefinida històrica de les treballadores de Samsung a Corea del Sud

posted in: Noticies | 0
  • L’empresa ha justificat reduccions de les compensacions salarials i la congelació dels salaris per una ‘situació de crisi’, malgrat haver declarat que els seus beneficis d’explotació del segon trimestre augmentarien més del que es preveia.

  • Les treballadores de la planta de semiconductors, més enllà de l’augment salarial, reclamen que des de l’empresa no se les tracti “com a màquines”.

El major sindicat de Samsung Electronics, National Samsung Electronics Union (NSEU), ha iniciat una vaga indefinida després d’unes negociacions fallides sobre les condicions salarials i laborals a l’empresa, la primera en la història de la companyia.

Les negociacions van començar el gener de 2024, però Samsung no ha acceptat les demandes del sindicat, i les mesures proposades per part de l’empresa han estat rebudes com una manca de reconeixement i apreciació cap a la feina de les treballadores.

El president del sindicat, Son Woo-mok, ha declarat als mitjans que des de fa deu anys l’empresa ha justificat una reducció de les compensacions salarials, la congelació dels salaris, entre altres, a causa d’una ‘situació de crisi’. Tanmateix, la companyia se situa al capdavant de la venta d’smartphones a nivell mundial, per davant d’Apple, i és el principal productor de xips de memòria per l’emmagatzematge d’informació en aparells electrònics; també és líder en la fabricació de xips lògics per a ordinadors. La setmana passada, Samsung va anunciar que els seus beneficis d’explotació del segon trimestre, 7.500 milions de dòlars, augmentarien més del que es preveia. Les accions de l’empresa han registrat recentment una sèrie de màxims de diversos anys en disparar-se la demanda de xips per a aplicacions d’intel·ligència artificial.

El que exigeix el sindicat és una pujada dels salaris, millores en el sistema de retribució basats en el rendiment (bonus de productivitat) i la restitució de les prestacions reduïdes al seu estat original.

La manca d’acords entre el sindicat i l’empresa van desenbocar en una primera vaga d’un dia el 7 de juny a la qual s’hi van sumar alguns membres del sindicat. Després de que les negociacions posteriors tampoc fossin fructuoses, Woo-mok va declarar una vaga de tres dies el passat dilluns 8 de juliol, a la qual s’hi van sumar 6.540 treballadores, de les quals el sindicat ha dit que moltes pertanyien a l’àrea de semiconductors. Samsung emplea a unes 125.000 treballaodres a Corea del Sud, així que la participació a la vaga va suposar un 5% de la plantilla.

El dimarts, al no rebre cap resposta o moviment per part de la companyia, el sindicat va comunicar que la vaga seria indefinida.

National Samsung Electronics Union té actualment un total de 30.657 membres. L’afiliació ha anat en augment des de la creació del sindicat el 2019. Quan al 2023 moltes treballadores no van rebre cap mena de bonus, l’afiliació es va incrementar de manera significativa, i encara ho segueix fent enmig de les negociacions.
Segons el sindicat, l’aturada ha alentit algunes operacions i la producció de Samsung. Tanmateix, l’empresa ha expressat el contrari: un representant de Samsung va dir que la vaga no ha afectat la producció i que treballaria per a evitar interrupcions en el futur.
L’empresa ha expressat als mitjans que es manté compromesa a entaular negociacions amb el sindicat. Tanmateix, Samsung no està escoltant les demandes de les treballadores, i està comptant amb continuar obtenint guanys sense elles mitjançant l’ús de la Intel·ligència Artificial (IA) metres duri la vaga.


Les demandes de les dones treballadores: “no ser tractades com a màquines”

Segons la Federació de Sindicats de Treballadores Metalúrgiques de Corea (FKMTU), el nombre total de treballadores de Samsung Electronics és aproximadament de 124,400, dels quals el 74% són homes i el 26% dones. No obstant això, a la línia de producció de la planta de Giheung, el 80% de les trebalaldores són dones que principalment fan treball manual. Moltes d’elles també s’han sumat a la vaga. Sobretot les treballadores de la planta de semiconductors, les quals pateixen diverses afectacions a la seva salut a causa de la feina, com ara deformacions als dits, varius, fasciïtis plantar o hèrnies discals; estan exposades a diversos perills per a la salut i seguretat en el lloc de treball, incloent-hi productes químics perillosos, agents físics i biològics (com radiació i bacteris), i situacions que representen riscos per a la salut reproductiva. Enfronten problemes greus de salut ocupacional, com càncer, toxicitat reproductiva i malalties incurables. També hi ha hagut morts a causa de fugides de diòxid de carboni. 

Desafortunadament, no compten amb l’equip de protecció personal adequat per a minimitzar l’exposició a aquests perills. A més, a les dones no se’ls permeten baixes a causa de la menstruació, vacances anuals ni descansos per a menjar apropiats. Per a aquestes dones, l’augment salarial i més dies lliures no són la seva principal preocupació, sino que han declarat als mitjans que el que volen és que no se les tracti com a peces d’un sol ús o com a màquines. No obstant aquests declaracions, Samsung Electronics ha declarat al mitjà que ha entrevistat aquestes treballadores, que l’empresa segueix els estàndars de seguretat que marca la llei de salut i seguretat al lloc de treball, la qual cosa no encaixa amb la situació de les treballadores. Elles també han declarat que hi ha una infracontractació i que sempre falten mans; les baixes laborals no es cobreixen amb més personal ni tampoc els descansos. A més a més, a això se li sumen llargues jornades de feina, i la rotació de torns.


La primera vaga en els 55 anys d’història de la companyia

El suport a la vaga ha estat expressat per organitzacions com IndustriALL i GSBI. La vaga ha guanyat una atenció internacional significativa, i ha comptat amb la cobertura de grans mitjans de comunicació com el New York Times i abcNews.
Aquesta és la primera vaga que ha tingut lloc en els 55 any d’història de la companyia. El fundador, Lee Byung-chul, estava en contra dels sindicats, i no en va permetre la creació de cap fins la seva mort el 1987. Després de la creació del NSEU el 2019, Lee Jae-yong, el vicepresident de l’empresa i net del fundador, va comunicar que pararia d’obstaculitzar els intents de les treballadores d’establir un sindicat. Diversos activistes laborals i organitzacions de la societat civil han denunciat les pràctiques antisindicalistes de l’empresa, i l’assetjament verbal i físic als líders sindicals.

Aquest no és pas un cas aïllat, la repressió sindical és una de les problemàtiques més freqüents a la indústria manufacturera. Empreses com Amazon i Apple també són conegudes per les seves pràctiques antisindicalistes. A més, en molts dels països on es troben les fàbriques d’electrònica, la majoria al continent asiàtic, el dret a la sindicalització no està garantit, sinó en alguns casos fins i tot perseguit pel propi estat, com és el cas de les Filipines.

D’altra banda, les vagues laborals a Corea del Sud no són infreqüents. Des de febrer, més de 10.000 metges han abandonat el treball en protesta pels plans del govern d’augmentar el nombre d’estudiants de medicina admesos. La primavera passada, milers de treballadors de la construcció es van manifestar pel seu descontentament amb la política laboral del país.

Des de SETEM volem expresar la nostra solidaritat amb els membres del sindicat nacional de Samsung Electronics! Donem suport a la vaga laboral ja que creiem que això augmentarà el seu poder de negociació col·lectiva i influència contra Samsung, malgrat la
negació de l’administració que la producció no es veurà interrompuda.

Instem altres treballadors a Àsia Pacífic i la resta del món a expressar la seva solidaritat amb el Sindicat Nacional de Treballadors de Samsung Electronics i altres treballadors que lluiten contra les injustícies laborals.


Fonts: