Malàisia és un dels principals exportadors dels xips informàtics que hi ha a l’interior de pràcticament qualsevol aparell electrònic del mercat. Amb tot, saber on van a parar exactament els xips d’origen malai no és una tasca fàcil.

Els ordinadors, els telèfons i la resta de dispositius de TIC estan fets de centenars de petits components i subsistemes. Fins que no arriben a la fase de muntatge final i a les mans del consumidor, han de passar per cadenes de subministrament específiques i complexes que s’estenen per molts països.

Tot i que Malàisia exporta milers de tones de productes electrònics cada any, saber la seva destinació exacta no és gaire fàcil.

El 2018, els components elèctrics i electrònics van generar més d’un terç dels ingressos per exportacions de Malàisia. El mateix any, la Unió Europea va importar peces elèctriques i electròniques procedents d’aquest país per valor d’uns 8.000 milions d’euros, segons Comtrade (ONU).

Tot i això, durant els darrers anys, la majoria de components produïts a Malàisia s’han enviat a la Xina, Hong Kong i Singapur, sobretot per abastir les cadenes de muntatge de les seves fàbriques. Després, un cop muntats, els productes es poden reexportar a altres països per a una altra fase d’assemblatge, o bé acaben a mercats de consum com Europa, per exemple, que obté la majoria de subministraments de productes electrònics de l’est asiàtic.

CRUCIAL PER A TOTS ELS PRODUCTES ACTUALS

Les exportacions de productes electrònics de Malàisia solen dividir-se en tres grans categories: semiconductors, perifèrics d’ordinador i electrònica de consum. Pel que fa als semiconductors o microxips, són el tipus de producte que més exporta aquest país.

Durant els darrers dos anys, Malàisia ha estat el màxim exportador mundial de semiconductors als Estats Units i el segon –just darrere de la Xina– a Alemanya, Àustria i el Japó, segons Comtrade.

Abans, les grans marques d’electrònica fabricaven els seus propis productes, però actualment la majoria externalitza les tasques de disseny, producció i embalatge a proveïdors, els quals, alhora, també subcontracten parts del procés productiu a altres empreses.

Abans d’acabar formant part de pràcticament qualsevol producte electrònic del mercat, els semiconductors han de passar per una complexa cadena de subministrament.

“Són fonamentals per a tot el que és modern o electrònic: conduir un cotxe, navegar per Internet, fer servir un supercomputador… Tot depèn d’una gran quantitat de semiconductors”, explicava Jimmy Goodrich, vicepresident de política global de l’Associació d’Indústries de Semiconductors, en unes declaracions al portal d’informació econòmica Quartz.

A L’INTERIOR DELS APARELLS MÉS CONEGUTS DEL MÓN

Però, tal com succeeix amb la cadena de subministrament de qualsevol component electrònic, no es pot afirmar que els semiconductors siguin exclusivament “fabricats a Malàisia”. En realitat, les fàbriques de Malàisia solen muntar components procedents d’altres països, segons Timothy J. Sturgeon, expert en cadenes de subministrament de TIC i investigador titular a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).

“Exceptuant algunes plantes, la prestigiosa indústria de semiconductors de Malàisia està formada majoritàriament per fàbriques que es dediquen a muntar xips procedents d’altres llocs, principalment de Taiwan, Singapur i els EUA. Molts o gairebé tots aquests xips i subsistemes s’envien a la Xina, on s’incorporen als productes finals i, normalment, després s’exporten als mercats mundials”, explica Sturgeon a Danwatch.

És el cas de Possehl, on Danwatch va revelar que les condicions laborals indicaven l’existència de treball forçós. La fàbrica es dedica a tasques d’estampació, recobriment i embalatge de components per a semiconductors i ofereix serveis a altres fàbriques del sector ubicades a Malàisia, Singapur i Filipines.

Aquestes fàbriques pertanyen a empreses de semiconductors d’Alemanya (Possehl i Infineon), els Països Baixos (NXP), França-Itàlia (ST Micro) i els EUA (Texas Instruments, Vishay, Diodes Inc.), o bé són proveïdores seves. I, tal com ja s’ha dit, també produeixen per a les principals marques mundials d’electrònica, com Apple, HP, Samsung, Microsoft, Google, HTC, Philips, LG, Sony, Lenovo, Dell, Intel, Siemens i Huawei.