Àustria finança la reparació de dispositius electrònics

posted in: Noticies | 0
Article original (Markus Piringer i Orla Butler)

El govern austríac va llançar una nova bonificació per promoure la reparació d’aparells electrònics. El pla nacional permet als consumidors recuperar la meitat del cost de la reparació d’un dispositiu elèctric antic. La ministra del Clima, Leonore Gewessler, va llançar el pla amb la intenció de “tornar a fer atractiva la reparació”. Es retornen fins a 200 € del cost d’una reparació, el que significa reparacions més barates, menys residus electrònics i un impuls per a les empreses locals de reparació.

Els particulars residents a Àustria poden bescanviar la bonificació de reparació per estimacions de costos o per la reparació dels seus dispositius. La gamma de productes elegibles per a la bonificació de reparació inclou gairebé tots els equips elèctrics i electrònics que s’utilitzen habitualment a les llars particulars.

Fer que la reparació sigui més accessible és una part central del dret a la reparació. Per això és tan important el gran nombre de reparadors implicats en el pla. Des del llançament del projecte el 26 d’abril, hi ha unes 1.200 empreses a tota Àustria que accepten la bonificació. El fet que hi participin tantes empreses i reparadors independents és fantàstic, perquè fa més fàcil pels consumidors apropar-se al taller local per arreglar el seu dispositiu.

Aleshores, com funciona per als consumidors austríacs? Amb la bonificació, les reparacions del dispositiu són ara la meitat del preu, de manera que els usuaris simplement poden descarregar el val de bonificació en línia i anar a una de les empreses que accepten la bonificació. Cada val finança el 50% del cost de la reparació, fins a 200 € per reparació del producte. També subvenciona el 50% del preu d’un pressupost d’una reparació, fins a un màxim de 30 €. La bonificació es pot bescanviar quan es paga la factura i ha de ser vàlida en aquell moment, independentment de quan s’hagi fet la comanda. Tan bon punt s’hagi bescanviat el val, es pot sol·licitar un nou val i utilitzar-lo per reparar un altre dispositiu. Els clients paguen la diferència, cosa que fa que la reparació sigui molt econòmica en general. El pla per promoure la reparació es finança amb 130 milions d’euros del fons de rescat per la pandèmia Next Generation de la UE. Els austríacs podran sol·licitar la bonificació sempre que hi hagi fons disponibles.

Aquesta no és la primera iniciativa que Àustria pren per fer que la reparació sigui més assequible. La idea es basa en els vals de reparació fets servir per l’Ajuntament de Viena des de la tardor de 2020. Aquesta bonificació cobria una àmplia gamma de béns de consum i tenia un límit de 100 €. El projecte va tenir un gran èxit i va promoure milers de reparacions a preu reduït de tota mena de productes. Les dades publicades l’any passat sobre el pilot van mostrar que en més del 90% dels casos, els articles defectuosos es podien reparar amb èxit i donar-los una segona oportunitat. L’èxit de la idea va demostrar l’eficàcia de la reparació i va estalviar una quantitat important de recursos i emissions de CO2. A més, el 2020, el govern austríac va reduir l’IVA a les reparacions de bicicletes, roba i sabates.

Amb les reparacions de dispositius a meitat de preu a tot el país, la reparació d’un dispositiu antic és ara més assequible i accessible per a tots els austríacs. Aquestes noves mesures, combinades amb les anteriors, confirmen el compromís d’Àustria amb el Dret a la Reparació, i podrien servir d’exemple perquè altres països facin els primers passos cap a un món favorable a la reparació.