El col·lectiu periodístic danès Danwatch destapa en un reportatge elaborat sobre el terreny i coordinat per SETEM Catalunya de quina manera la nostra demanda incessant de liti per la fabricació de smartphones i cotxes elèctrics comporta impactes ambientals greus al desert d’Atacama, Xile. L’extracció de liti comporta l’exhauriment dels recursos hidràulics del territori, tot afectant directament la subsistència de les comunitats indígenes locals i dels animals. La investigació s’ha realitzat en el marc de la campanya europea Make ICT Fair, en la qual participen onze organitzacions no governamentals d’Europa, entre les quals hi ha SETEM Catalunya, organitzadora del Mobile Social Congress.

[VÍDEO] L’EXTRACCIÓ DE LITI AL DESERT DE XILE, IMPRESCINDIBLE PER L’ELECTRÒNICA, PROVOCA GREUS IMPACTES

PROBABLEMENT HI HA LITI XILÈ DARRERE DE LA PANTALLA EN QUÈ ESTÀS LLEGINT

La mineria de liti alimenta els conflictes per l’aigua al desert més sec del món a Xile. És molt probable que tingueu liti xilè al vostre dispositiu Apple, al telèfon Samsung o al cotxe elèctric.

LA NOSTRA DEMANDA DE COTXES ELÈCTRICS I SMARTPHONES ESTÀ ASSECANT LA ZONA MÉS ÀRIDA DEL PLANETA

L’extracció de liti per les bateries dels nostres ordinadors, telèfons i cotxes elèctrics està utilitzant molts dels escassos recursos hidràulics que permeten a les persones indígenes i els animals viure en el desert més àrid del món.

BONA PART DEL LITI DEL MÓN S’EXTREU DELS TERRITORIS DELS POBLES INDÍGENES CONTRA LA SEVA VOLUNTAT

Mentre les protestes nacionals van colpejar Xile, les comunitats indígenes van bloquejar les carreteres cap als llocs propers d’extracció de liti. Les autoritats estan obligades a consultar-les abans de fer activitats mineres als seus territoris, però els grups indígenes afirmen que no han estat consultats.

ELS POBLES INDÍGENES S’ENFRONTEN A CÀRREGUES MENTRE RESISTEIXEN FUTURS PROJECTES DE LITI A TOT XILE

Enmig de la creixent demanda mundial de liti, cada vegada s’estan explorant més llocs a Xile per a l’extracció. A tot el país, les comunitats indígenes s’oposen als futurs projectes miners.

QUANTA AIGUA S’UTILITZA PER FABRICAR LES BATERIES DEL MÓN?

Mentre que al desert d’Atacama hi ha escassetat d’aigua, les empreses de liti bomben milers de milions de litres de salmorra des del subsòl de la zona.